Ulrichův pomník odsouhlasen těsným poměrem

O definitivní podobě pomníku bývalému starostovi Františku Ulrichovi je rozhodnuto. Vítězný návrh sochy Dr. Františka Ulricha ztvární akademický sochař Pavel Doskočil z Hradce Králové ve spolupráci s Ing. arch. Alexandrem Wágnerem. Návrh představuje téměř 14 metrový pylon ze zeleného pískovce, na kterém bude umístěna bronzová socha starosty v životní velikosti při práci za psacím stolem.
Na obraz věrné podoby Dr. Františka Ulricha se občané města budou moci dívat dalekohledy, které by měly být pevně nasměrovány na jeho portrét.
podstavec pro Ulrichovu sochuhttp://www.hk.cz/fotky/zpravy/ulrich-podst-n.jpg
Ulrichova socha bude na 14 m vysokém podstavci
Sochaři se proto snaží starostovu podobu vystihnout co nejvěrněji. "Správní rada Nadačního fondu město Hradec Králové Dr. Urlichovi po dlouhé diskusi odhlasovala vítězný návrh v počtu 4:3. Následně po hlasování dva členové správní rady navrhli svou rezignaci. Osobně jsem tento projekt podpořil. Máme zájem jednotlivé návrhy podrobně představit občanům města, připravíme pro ně výstavu," řekl primátor města Oldřich Vlasák. "Devítičlenná porota byla sestavena z renomovaných sochařů a architektů. Málokterá soutěž má takto reprezentativní porotu. Myslím si, že jejich rozhodnutí bylo uvážené a správné. Samozřejmě, že každý měl svůj vlastní názor a možná očekával i něco jiného," - řekl předseda správní rady Nadačního fondu Ing. arch. Bedřich Falta. Stavba bude projednána s památkáři, dále bude postoupena územnímu a stavebnímu řízení, ve kterém se vyjádří dotčené orgány. Primátor města bude vyjednávat s možnými investory, aby celé náklady nebyly hrazeny z rozpočtu města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.12.2002 00:00
visor (neregistrovaný)
kýč
Je to kýč, ale nelze jinak. Předobrazem úpadku vkusu jsou vážnější probémy. Který to asi bude "investor", který bude ochoten sponzorovat tuto frašku a být pod ní jednou provždy podepsán? A jmenovitě kteří renomovaní sochaři a architekti to byli, kteří (si) projekt odsouhlasili? Tak to chodí na malém písečku.
28.12.2002 00:00
Radek (neregistrovaný)
Ulrichův pomník
Starosta Ulrich je pro město legendou a jeho "pomník" mu bude výborným výsměchem. Město Hradec Králové, které je obdivováno pro svoji moderní architekturu v poslední době ztrácí vkus. Stavba nové SVK, která bude mít podobu nejošklivějšího ze všech podaných návrhů v soutěži, byla patrně začátkem. Bude Ulrichův pomník třešničkou na dortu zvrácenosti nebo jen dalším pokračovatelem? Pokud vážený městský magistrát neví kam uložit peníze a proto investuje do nesmyslů stačí pro jednou vyslyšet názory obyvatel města a řídit se jejich doporučeními co by se ve městě dalo vylepšit. Nejsem proti vyjevení úcty starostovi, ale 14ti metrový pylon a na něm on za psacím stolem? Ne, to není kýč, protože "kýč" je slabé slovo. Ohyzdná socha hyzdící krásné náměstí. O co jednodušší a vkusnější by byla socha stojící na zemi třeba u těch fontánek? No nic, jsem jen řadový občan a jestli se mi tu nelíbí, mohu se odstěhovat jinam. Kdopak přišel s tímhle návrhem? Nebyl to povedený pan primátor? Ono na tom vlastně zase tolik nezáleží. Pravdou je, že Hradec v poslední době silně upadá a tohle je jeden z mnoha a mnoha důkazů.
24.3.2003 00:00
Luxe (neregistrovaný)
Jasnozřivost v kalných vodách
Jedná se o avantgardní počin tvořivého ducha. V tomto - doufejme co nejdřív realizovaném - díle se střetne genius doby s kontroverzním charakterem hradeckého urbanismu. Doskočilův kus by se z historického pohledu dal zařadit mezi proud tzv. benátského novomanýrismu a spojením čisté hmoty esoterického sloupu s opisným realismem pomníkového monumentu figury dochází k dialogu myšlenky, jasně zasazené da jedné formy. Použití právě oněch dvou materiálu je rovněž nadčasové. Hradci Králové lze jen jen závidět revolučnost tohoto samozřejmě přirozeného rozhodnutí. Jen tak dál.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme