Pomník Františku Ulrichovi bude vysoký přes 15 metrů

Budoucí podoba pomníku bývalého starosty Hradce Králové Frandiška Ulricha je konečně známa. Vlastní plastika bude z bronzu na 14 metrů vysokém pilíři ze zeleného pískovce. Autorem návrhu, který v polovině listopadu vybrala odborná porota, je akademický sochař Pavel Doskočil z Hradce Králové. Na návrhu spolupracoval Ing. arch. Alexandr Wágner.
Jak uvedl předseda poroty arch. Bedřich Falta, toto avantgardní pojetí je pro Hradec Králové vhodné. "Dotvoří komplexně budovaný prostor z třicátých let 20. století. Doskočilovo řešení bylo i nejblíže původnímu Gočárovu pojetí plastiky na Ulrichově náměstí,“ řekl Falta. Pomník by měl stát na západní straně náměstí, tedy na protilehlé straně, než byla za minulého režimu socha Klementa Gottwalda. Součástí řešení kolem sochy na vysokém podstavci bude i umístění tří pozorovacích dalekohledů. Do tří měsíců bude mít možnost shlédnout všechny návrhy i veřejnost, a to na výstavě, která se připravuje v objektu historické radnice na Velkém náměstí. Soutěže o Ulrichův pomník se zúčastnilo 12 návrhů, do užšího výběru postoupily čtyři projekty.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.12.2002 00:00
Luboš"G" (neregistrovaný)
Je to už pár "týdnů" co vnímám život v Hradci Králové a sleduji vývoj z pohledu člověka spíše "ze spoda". Každý den potkávám stavbu století u Paříže ( stánek s párky v rohlíku s překrásnou terasou ), každý den potkávám kašnu ( nerezavějící ) na Masarykově náměstí. Odborná komise posoudí a vybere - Magistrát postaví za peníze daňových poplatníků. A co názor Občana města Hradec Králové? Jednoznačně ANO pomníku bývalého starosty Hradce Králové Františku Ulrichovi, ale ... neznám ani předsedu komise arch.Faltu ani ostatní návrhy, které jsou nejblíže původnímu Gočárovu pojetí. Bude mít ještě občan možnost vyjádřit se k dalšímu paskvilu Královského města? "Bez nás o nás?"

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme